Impressie afbeelding

Na bijna 25 jaar in de bouw gooide Rick van der Sman (39 jaar) het roer radicaal om. Sinds oktober 2020 is hij in opleiding tot mbo-verpleegkundige bij DSV leven. Hij volgt de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). “Ik zie de toekomst rooskleurig in.”

Als tiener wist Rick niet wat hij wilde worden. “Maar één ding wist ik wel zeker: zodra de mogelijkheid zich zou voordoen, wilde ik van school af.” Na wat gesprekken met zijn vader besloot de destijds 15-jarige Rick diens advies op te volgen en een opleiding tot metselaar te gaan doen. Wekelijks had hij één dag school, vier dagen werkte hij. “Op dat moment voelde het als een verademing. En mijn vader kreeg gelijk: ik zat nooit zonder werk. Ik werkte als metselaar, grondwerker, steigerbouwer in zowel nieuwbouw- als renovatie- en restauratieprojecten. Maar het gaf me eigenlijk nooit de voldoening die ik zocht in een baan.”

Nadenken over overstap

Rick dacht er al langer aan om over te stappen naar de zorg. “Het zorgzame zit in mijn karakter. Ik zorg graag voor mijn gezin en heb mijn ouders op hun sterfbed begeleid tot op het einde. Ook maak ik makkelijk contact met mensen van alle rangen en standen en vind ik het leuk om het anderen naar de zin te maken.” Toch duurde het nog een tijdje voordat Rick de switch durfde te maken. “In de zorg heb je onregelmatige diensten. Dat vond ik onhandig toen mijn kinderen nog klein waren. Bovendien zou ik een hoop – financiële – zekerheid opgeven als ik een zorgopleiding zou gaan doen.”
Toen zijn kinderen wat ouder werden en Rick het zat was om “buiten tot de knieën in de bagger te staan, in weer en wind” besloot hij aan anderen te vragen wat zij nou écht werk voor hem vonden. “Zij zeiden allemaal: ga in de zorg.” Gesprekken met zijn partner en beste vriend overtuigden Rick ervan om het erop te wagen. Hij stuurde een aantal brieven en e-mails naar zorgorganisaties om zich vrijblijvend te oriënteren op zijn mogelijkheden.

Iets te winnen

Van DSV|verzorgd leven kreeg Rick vrij snel antwoord. “In september 2020 heb ik er een eerste gesprek gehad. Dat verliep, ondanks mijn zenuwen, heel soepel”, vertelt Rick. Ook het daaropvolgende gesprek, met praktijkopleider Monique van der Meij en personeelsadviseur Nick Westerhuis, ging goed. “DSV kwam vriendelijk en kalm over”, herinnert Rick zich. “Tijdens het gesprek was ik zelf ook redelijk ontspannen. Ook, omdat ik nog een baan had. Ik had dus niets te verliezen – maar zeker wel wat te winnen.”
Rick besloot de sprong te wagen: per februari 2021 zou hij beginnen met de opleiding RVWO. “Maar toen werd ik kort daarop benaderd dat ik in oktober 2020 al kon starten! De volgende dag heb ik mijn ontslag ingediend bij mijn toenmalige werkgever.”

Menselijke benadering

Rick was, voordat hij in contact kwam met DSV, niet bekend met de praktijk-leerroute RVWO. “Maar toen ik er informatie over kreeg, sprak deze manier van opleiden me wel meteen heel erg aan”, vertelt hij, “vooral vanwege de menselijke benadering. Bij alles wat we doen, stellen we onszelf de vraag: Wat wil de mens met een zorgvraag? Wat is de best mogelijke zorg voor hem/haar? Voor mij laat het gedachtegoed van RVWO zien hoe de zorg hoort te zijn. Verder vind ik het ook erg prettig dat je bij dit leertraject zelf veel regie hebt. Je eigen leervragen zijn leidend. Wat ook mooi is: je kunt de opleiding versnellen. En zelf heb ik ook al de stap gemaakt naar een hoger niveau. Ik werd aangenomen als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg, niveau 3. Dat ging prima. Toen heb ik, na gesprekken met de praktijkopleider, de overstap kunnen maken naar niveau 4. En nu volg ik de opleiding tot mbo-verpleegkundige.”

Online lessen

Het was best spannend om na 25 jaar weer terug de schoolbanken in te gaan, vond Rick. “Maar dan kom je erachter dat je niet de enige bent die al wat ouder is en aan een nieuwe opleiding begint. Of die werkervaring heeft in een andere sector dan de zorg. Dat schept meteen een band. Op school raak je snel vertrouwd met je klasgenoten.”
Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus vindt het onderwijs nu online plaats. “Ik merk dat dit wel een stuk vermoeiender is dan fysiek aanwezig zijn op school”, zegt Rick. “De wifi hapert nog weleens, er zijn soms problemen met beeld en geluid. Bovendien hebben veel studenten constant hun kinderen thuis, met alle afleidingen die daarmee gepaard gaan. Maar we hebben er inmiddels met z’n allen wel een modus in gevonden.”

Thuis op je werk

Op de werkvloer heeft Rick zijn draai ook gevonden. “Ik werk op locatie Rustoord, in Lisse. Daar heb ik nog nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond. Vanaf de eerste dag ben ik heel goed begeleid door collega’s die allemaal openstaan voor radicale vernieuwing. Het voelt als een veilige, prettig werk/leeromgeving. Een beetje thuiskomen, maar dan op je werk.”
Rick denkt soms: had ik maar twintig jaar eerder voor de zorg gekozen. “Aan de andere kant: het heeft ook wel voordelen om op latere leeftijd met deze opleiding te starten. Je hebt wat meer levenservaring, maakt makkelijker contact met ouderen  en kunt je gemakkelijker met hen identificeren.”

Smaak te pakken

Een goede balans vinden tussen werk, school en privé is soms nog wel een uitdaging, geeft Rick aan. “Op sommige dagen, als ik om 22.00 uur nog achter de laptop zit, heb ik het gevoel dat ik wat meer moet ontspannen. Dat doe ik nu ook steeds vaker, omdat ik merk dat ik anders last krijg van ‘tunnelvisie’. Mijn opdrachten gaan vlotter en beter als ik eerst rust heb genomen.”
Tegelijkertijd merkt hij ook, dat hij de smaak van het studeren te pakken heeft gekregen: “Zolang ik werken en leren kan blijven combineren, wil ik ook na het behalen van het diploma graag verder. Ik heb het gevoel dat ik op weg ben om een goede verpleegkundige te worden. Maar ik wil vooral benadrukken dat ik nog veel te leren heb. Kijken naar collega’s die dit werk al langer doen, is wat dat betreft motiverend. Ik wil graag bereiken wat zij mij laten zien.”

Delen: